Sunday, April 29, 2012

am i possessive??

Assalamualaikum.
so,these few days,
i've been thinking a lot..
not academically but more on,
phsychologically la..


thanks to this one e-book that i read,
i have this thought about me,
being possessive over my friends.

ye ke??
rasanya la,
tak pernah pun saya x kasi my friends
lepak dengan kawan yang bukan kawan saya.
tak pernah la juga saya paksa kawan2
saya untuk ikut saya ke mana2..


tak pernah juga suruh diorang buat ikut apa yang saya nak.
tak pernah sesuka hati nak melarang mereka buat
perkara yang mereka suka,
kecuali kalau buat dosa la,
tapi nya pun, saya tak pandai tegur orang,
jadi saya hanya mampu menghalang dengan hati je kowt??

same goes to choc.


walaupun choc adalah sesuatu yang amat saya gemari,
takdenya pun saya halang orang dari makan choc kepunyaan saya.
kerana, makanan kalau kita share tu rasanya lebih sedap kan??
tak kisah la kalau choc tu ada orang kasi,
atau terlampau disukai macam kinder bueno,
tapi sekarang saya minat kitkat plak~
i just share it..
not a big deal,pun...


so,
saya ni x possessive la kan??
good half-girl, Najihah Farhana!!
haha!!puji diri sendiri..
talking abt, masuk bakul tolak sendiri...
ngee~

anyway,
that's it!!
da~
sekian,terima kasih. ;)

Saturday, April 28, 2012

mentaliti~

Assalamualaikum.
tetiba rasa nak cakap pasal
mentaliti orang zaman sekarang.


bila semua orang tengah makan,
tetiba ada seorang kawan cakap,
eee..tahi cicak!!
tak kisah la tahi pape pun...

mesti ada yang akan cakap,
eee...tak senonoh la!
kan tengah makan ni!!
senyap2 suda la...

same goes with bila orang cakap,
nak buang air besau la..
nanti kawan dye mesti cakap,
perlu ar buat announcement kuat2??
padahal orang yang nak membuang tu,
cakap slow2 je nak bagitahu kawan dia ni.

TAPI!!
bayangkan kalau semua orang tengah makan,
tetiba ada sorang ni tergigit cili,
tetiba dia cakap SHUT!!
kalau translate kan, perkataan yang membawa
maksud tahi itu la...

for sure,
xde orang yang akan cakap,

"eee..tak senonoh nya cakap pasal SHUT masa tengah makan"

tengok!!
padahal cursing kowt!
memang berdosa kalau sebutnya pun..
berbeza dengan situasi kalau sorang ni sebut pasal TAHI cicak.
dah memang betul ada tahi,
nak buat macam mana kan??


kesimpulannya,
semua adalah disebabkan mentaliti.
kalau kita tengok dari perspektif yang sama,
TAHI vs SHUT kan sama je??
tetap x senonoh kan kalau kita cakap
kedua-duanya??

ok.
sebenarnya,
saya tiada apa2 nak cakap.
da~
sekian, terima kasih. ;)

jadi budak2~

Assalamualaikum.
hari ini agak menarik.
SAME as usual..
too awesome and legendary!!
haha!!

bestnya dapat jadi budak2 balik.
ia membuatkan saya tersenyum macam
orang gilark sepanjang hari..

i mean,
i'm always smiling,
bt not all day long.
lenguh kowt!!
haha!!

main2 masa usrah.
me and my usrahmates menang this one game.
hebat nya!!
act, it's not really based on luck la..
it's based on strategy jga kowt??

i mean,
how do u guys predict the other team's action.
something like that la..

dan disebabkan kemenangan yang satu tu je,
telah menyebabkan saya terbajet kejap.
haha!!

u know,
the feeling when u become other person,
rather than being the SAME u??

anyway,
da~
sekian, terima kasih. ;)

p/s :
Memerlukan seorang rakan yang mampu
memaksa saya untuk study!
sekiranya berminat,
bolehlah kita settle depan2!!
ngee~

Friday, April 27, 2012

my love~

Assalamualaikum.
ok.
i accidentally read this english novel..
it's an e-book actually.


tetiba rasa nak panggil semua orang,
my love la plak??
nanti semua orang perasan,
ye la!
panggilan tersebut hanya untuk
memperasankan mereka.

saya sememangnya ada masalah,
bcoz i've been loving myself,
that i forgot how to love my friends.

it all starts when i suddenly thought,
i won't be meeting these friends anymore
after SPM...
they'll be far away,
some might go to overseas.
or continue their studies in any university.


it all come to my senses,
that I,
Najihah Farhana,
need to appreciate my friends starting from now!

but i think i already did,
which is calling them,
DEAR!!!
some might interpret it as sayang,
but i prefer to meant it as saudara/saudari. ;)
it's how i respect my friends la.


anyway,
that's all i need to say.
da~
sekian,terima kasih. ;)

p/s : i want to call myself, MY LOVE la..
       haha!!

class camping~

Assalamualaikum.
So,
i had this class camping.


started on sunday.
we boarded the 6K/6Z bus.
stopped at ktm.

then,
we took taxi la frm there.
i've just realised yang
sekolah kitorang ni memang dalam hutan.

jom pasang khemah!!

petang tu,
we started with explorace.
well, my group won!!
yang pasti,
sangatlah penat!!
kejam btul la ketua aktiviti ini.

saya dan 2 orang pasangan bahagia ni
buat air je..

malam tu,
masak dinner sendiri.
saya x tahu nak buat apa.
mereka semua sibuk nak tunjukkan bakat masing2.
so, saya hanya tolong cket2 je la..
bila da xde benda nak buat,
saya pun mainlah BLUFF..

haha!
memang xde kerja btul!

ayam goreng sangat sedap!kalau ada kentang goreng,
lagi SEDAP!!

walaupn,
nasi goreng tu hangit,
sardin mereka x letak garam,
tp tetap sedap!!
bila sesuatu tu dilakukan dengan bersungguh-sungguh,
semua nya jadi OK je..

sardin mereka agak cair la,
selalu kat rumah pekat dan sedap je..
mungkin sebab xde cili 
dan lupa letak garam kowt
diorang ni??

then, malam tu.
main tepung!!
haishh..
terseksa nya..

meet the new CUTE girl in our class..

saya ingat cari gula2,
patut x jumpa2..
rupanya cari getah..

part kelakar masa main straw..
x boleh tahan gelak ar tgk muka
mereka2 ni..
bila ada sekumpulan manusia bermain bluff di situ!

then,
BBQ time!
ada marshmallow...
ouh2!
ada selingan gitar.. ;)
sambil tu,
main TOD secara x rasmi.

main call2 orang tengah malam
cakap gud nyte dan
genggam bara api biar sampai jadi ABU!!
tapi,
siapa la yg nak angkat kan??

ouh!memang rasa nak tumbuk je kalau tgk gambar ni!

main murderer.
saya jadi narrator dalam semua game.
sekali je main.
masa saya nak main tu,
jadi villager plak..
awal2 kena bunuh da..
kejam btul la budak2 ni..

then,
makan aiskrim
dan sambung main TOD skali lagi..
i choose DARE, always ar kan??
ada kena lompat macam kanggaru??
sabar je la..

tengok jam dah 4 lebih...
semua nak tido atas jalan raya..
sebelum tido tu,
sibuk la nyanyi lagu anak permata,
negaraku pn ada..
lagu kau ilhamku ar..


then,
saya pun tertido..
bangun2 je ada orang kejut.
nak dekat pukul 6 kowt masa tu?

"apam!bangun!semua orang da masuk khemah.."

huh??
like what??
sampai hati tinggalkan kitorg berdua
tido atas jalan raya??
sedih btul..
nasib baik tersedar.

padahal sebelum tido tu,
boleh la plak..
"saya sayang korang la.."
ntah pape??
realitinya??

kalau sampai pukul 7
mungkin kena langgar dah,
ataupn budak2 datang sekolah akan nampak..
haha!!


nak dekat pukul 6 tu,
ingatkan la nak trus mandi ke apa??
sambung tido masuk khemah.
6.15 pagi baru bangun.
pergi mandi kat dewan..

haha!!
truk betul la.
tido sejam je??

walaubagaimanapun,
saya dan seorang rakan saya telah berjaya dlm
cabaran!!

x tido sampai 1 petang.

tapi,
saya x tido sampai 6 kowt??
hebat tak??

tido punyalah LAMA!!
ada la sorang manusia kata nak kejut.
last2 x kejut langsung.
no missed call,
no message.

#rule 2
jangan PERNAH suruh orang kejut anda!!

so,da~
sekian,
terima kasih. ;)

p/s : semua gambar saya upload kat grup K7.
private kowt!
especially ada gambar semua org tengah tido..
haha!!
(kecuali saya la,da delete awal2!!)

Tuesday, April 24, 2012

Steak night~

Assalamualaikum.
Rasa cam da lama x menulis post.
I mean,dekat blog ni.

Skarang ini,
Saya agak sibuk la.
Dalam usaha buat blog lain
Untuk masuk this one competition.

 X bleh la nak guna blog ni,
Sbb ini blog diari.
Kantoi nanti. 
Apa yg pasti,blog baru tu
Banyak penipuan kowt??


Haha.
I even had a new name,man!!!
 Anyway,
Close story pasal blog tu.

So,smalam saya ingat nak balik rumah.
Tp skarang ni macam ada pesta makanan
Kat kpz.
Saya agak sayang untuk tinggalkn
Makanan itu.

Saya pn buat keputusan xnak balik.
Tapi3,my whole family datang je smalam,
Except my nenek la.
Beliau x nak ikut.

We went to this chop & steak restaurant
Kat serdang.
I ordered this combo steak.

gambar sumbangan adinda saya.
Sebenarnya,
Saya x suka steak2 sangat,
Tp kalau order chicken chop
Macam da bosan je??
Spaghetti??
Da bosan juga..
Sizzling dan wtv hot plate??
X berminat la..

Apabila steak sampai,
Tanpa disangka-sangka ada kambing la..
Oh tidak!!mungkin boleh telan je kowt?
Tp part bau tu x bleh tahan la..

Jadi akhirnya,
Saya pn tukar la dengan adik saya
 Punya mix steak.

 The main point is,
Saya order jus durian belanda.
Saya dahlah x suka minum jus2 ni.
Tp abah saya kata ia sedap.
Jadi,saya pn mencubanya.

Kata orang,
Kalau da x reti minum tu,
Janganlah order.
At last,
saya serahkan jus tu pd abah saya.

Balik drpd makan2 tu,
Budak ni ajak gi forum.
Saya pn beli la sundae abenda ntah,
Dan duduk la mendengar forum.
 Best la.


Tp saya da sangat kenyang
Serta sangat penat.
Jadi,saya pn tertidur masa forum tu.

Daripada saya tidur kat situ,
Baik saya balik dan tidur kat bilik.
 Lalu saya membuat keputusan untuk pulang
Sahaja..
And that's how i met my bed..

Da~
Sekian,terima kasih. :)

Monday, April 16, 2012

bestnya kalau saya seorang badut~

Assalamualaikum.
so,
i'm getting better.
and my nose too..


bt still,
i wish that i have clown's nose
yang boleh dicabut bila2 masa

sesungguhnya,
saya sangat tidak suka demam.
hal ini demikian kerana,
saya akan didatangi
penyakit2 lain jua.

yang mampu membuatkan saya ke tandas
lebih kurang 10 kali sehari,
yang mampu menidurkan saya berjam-jam,
yang mampu membuatkan saya jadi gila..
saya harap ianya akan kembali seperti asal..
slalunya sekejap je pun..


saya SANGAT suka makan ubat,
malangnya tidak ketika saya sakit.
setakat ni,
jarang la saya makan ubat masa sakit.
kecuali setelah ibu saya menyuruh saya memakannya.
hihi!

roomate saya sangat sweet.
beliau meng-offerkan ubatnya kepada saya.
namun begitu,
saya kan memang ada stok ubat...
terima kasih la ya roomate saya yg baik!! 


so,da~
sekian,terima kasih. ;)

p/s : bestnya dapat makan kfc dan mcd smalam!!

p/s 2 : hakikatnya saya hanya makan separuh ayam,
cheesy wedges yang membuatkn sya ingin muntah,
dan fries yang sememangnya kegemaran saya..

Sunday, April 15, 2012

i fell sick??

Assalamualaikum.
so,
today i woke up with
ths sick feeling...
aarghhh!ketidaksihatan btul la..


i rarely had a fever,
but when i have it,
agak TERUK juga...
memang hidung akan merah
sbb FLU pn mula menyerang..
adoiyai...

bt as usual,
i won't rest on bed je la kan..
i hate the idea of,
when u're sick,
people said,
TAKE A REST!!


i mean,
rasanya xde la susah sangat nak melawan
FEVER itu...
need to be tough la kan??
if anda asyik lepak atas katil
tidur berjam-jam,
bukan boleh baik pun??

sesungguhnya,
kita perlu mengaktifkan diri!!!
dengan melakukan aktiviti harian
yang perlu dilakukan...
tapi,kalau nak rest sekejap
macam orang biasa tu, 
ok la kowt??


ouh2!
saya teramatlah mengantuk malam tadi..
jadinya,
saya pun bercadang untuk menidurkn
diri selepas solat isyak..

nak dijadikan cerita,
phone saya pun mulala meracau tiba2..
*siapa suruh letak ringtone camtu??

saya yang masih memakai eye mask,
*eye mask tu digunakan sebab bilik saya terang sangat!
trus la mengangkatnya..
tanpa melihat pun la siapa..


ok.
my bestfriend..
who REJECTED me~
*ok.it's not a big deal pn saya kena reject..
saya yang dalam keadaan mamai,
x tahu la apa yg saya cakap.

saya berharap saya dapat mengingati perbualan semalam,
tapi malangnya TIDAK!!
mungkin saya boleh bertanya beliau kembali nanti??

agak2 saya ada cakap benda yang mengarut x??
oh.tidak!
habislah nampaknya..
tahap kehenseman akan jatuh ke??
harapnya tidaklah kan?


so,da~
sekian,terima kasih. ;)

p/s :
rasanya dia ada cakap,
"LEAVE HIM ALONE" kowt??
x ingat la..

katakan ia hanya MIMPI~

Assalamualaikum.
sesungguhnya,
saya bermimpi sst yg tidak pernah saya fikirkan..


saya pakai specs???
aarghhh!!tidak!!
ini tidak akan terjadi..
tolonglah jangan..
saya sayang mata saya!!

saya sebenarnya ada masalah di sini.
saya tidak dapat bercakap dengan org yg 
memakai specs..
hal ini kerana,
mereka nampak sangat baik..


sebagai contoh,
saya TIDAK dapat lagi bercakap
seperti biasa dengan 
rakan saya 
yang baru bermata 4!!!

saya rasa pelik sangat..
dan janggal...
ouh,apakah yang saya perlu buat ni??

#1
hanya orang NERD
atau SMART je
yang akan pakai specs~


mungkin saya patut mengelakkan orang2
yang memakai specs..
takutnya kalau boleh berjangkit!!
huhu~

anyway,da~
sekian,terima kasih. ;)

Saturday, April 14, 2012

really??

assalamualaikum.
so,sape yg reject sape skarang ni?
siapakah yg patut kecewa,
terkilan dan terharu??

sesungguhnya,
saya la kan??
tapi sy tidak bertindak begitu,
kerana i can see this coming...

#definition of bestfriend
they throw u away when u're NOT
their BEST friend anymore..

seriously,
TRUE story...

so,da~
sekian,terima kasih.

p/s : maaflah kepada rakan3 saya,
 beberapa hari ni agak terperempuan
         cket...hehe!!

Friday, April 13, 2012

tazkirah oleh 2 budak BAIK~

Assalamualaikum.
alhamdulillah.
it's done.


pergh!
ilmu di dada xde la banyak sangat.
takut pulak salah bagi info ke pape..

tazkirah selama 10 minit je..
hebat x??
sebenarnya,
nak bwat 5 minit je..
tp terbawa-bawa plak..
bukan saya la..
saya kalau boleh xnak cakap pape pn..
haha!!


at least,
x sampai 2.30..
saya faham,
ramai yg bosan dengar tazkirah sebenarnya.
*saya sentiasa t'tido masa tazkirah lepas zuhur tu..
truk nya..

anyway,
tu je nak citer.
da~
sekian,terima kasih. ;)

p/s : xde pape effect pun saya di-reject... ngee~

Thursday, April 12, 2012

rejected~

Assalamualaikum.
so,
this is how it feels when 
u're rejected...


haha!!
laugh at urself,
najihah farhana!!


bt wait,
i shouldn't CARE too much abt this...
should I??

so,da~
sekian,terima kasih. ;)

Wednesday, April 11, 2012

cuti hari rabu~

Assalamualaikum.
so,it's a 1-day punya cuti..
slept around 10.
woke up at 6.
then, sleep again until 10,
kowt??


haha!!
i know it's a bad idea
to have 12 hours of sleeping..
punya la lama...
setengah hari kowt??

terbangun seketika setiap beberapa jam..
mesti ada texts daripada beberapa org ni..
haha!!
reading with only 1 eyes open..
berlaku la sedikit misunderstanding..
ngee~


truk betul..
kata orang,
jangan baca mesej kalau bangun dr tido..
the message can be interpreted the other way round..
mamai la katakn??

anyway,
bangun pukul 10.
pukul 11 kluar..
dapat makan fries!!
kat MCD, yeay!!

bagus btul la..
hari tu rasa nak makan secret recipe punya kek.
tetiba our kaunselor bawa kek tu ke sekolah.
terharunya dapat makan..
u know,
the feeling that u get,
when u're craving for something,
then someone gave u that food??


and today??
dapat makan fries plak..
dan skarang teringin nak makan kinder bueno..
tp rasanya xde orang ar nak bg kan??
*forever alone

so,
NAJIHAH FARHANA!!!
silalah ke kedai, dan belinya sendiri..
haha!!
save it fr urself..

da~
sekian,terima kasih. ;)

Tuesday, April 10, 2012

standard taking~

Assalamualaikum.
so,yesterday was the standard taking,
for my house.


apparently,
i was so lazy,
that i felt like not doing any event.
haha!!

bt anyway,
i did this long jump,
and get only 2..
idk how to jump pn, anyway.


lontar peluru??
got 3..
bt it's equivalent to
2 fr the guys..

100 m??
alhamdulillah.
made it..
last yr,
i took a longer time,
so i didn't pass the 20 sec time la..


yeay!!
i think my lung is getting better.
the asthma didn't attack me.
alhamdulillah!!
hihi!!

ok.
that's all.
da~
sekian,terima kasih. ;)

p/s : sakit kaki plak...

Sunday, April 8, 2012

kesopanan & kesusilaan~

assalamualaikum.
so,
i made this new weekly resolution.
it's like the thing
that i need to achieve on the
particular week..


Menggunakan 'saya' dan 'awak'
sepanjang masa!

it have been a week!
it started on last sunday la..
haha!!

yup.
memang la ada yang macam, 

"annoying je cakap saya awak"

ada juga yang,

"jangan la cakap camtu!pelik la.."

tidak kurang juga yang,

"apam, aku rasa nak tumbuk kau la.."

haha!!
like i always said,
"kisah la plak??"
it's me yang nak brubah pn..
not u guys..


kalau geli,
or xnak dengar,
or rasa nak tumbuk skali pn,
then, don't talk to me langsung2 la..
haha!!

but seriously,
i do sound like a pondan la..
when i use 'saya' and 'awak'!!
ngee~

kadang2 tersasul la jga..
tapi,
jarang ar...
beberapa kali je kowt?


so,maybe i'll try it again fr another week.
tengok lah if i feel like jadi sopan betul2..
entahlah!!
saya ni kan kurang kesopanan dan kesusilaan cket..

ganas semacam je..
gengster la katakn???
hihi..

tp la kan,
the truth is,
i started using 'akukau'
when i was in standard 3.
but that's only when i talked to the boys.

i actually use,
'sayawak'
when talking to my besties.
*it changed when i enrolled to all girls school

so,da~
sekian,terima kasih. ;)


p/s : tp pelik la bila nak cakap,
"ni yang saya rasa nak tumbuk awak ni"
instead of,
"kau nak kena tumbuk ke??"

Saturday, April 7, 2012

reflection~

Assalamualaikum.
so,let's start with the first paper.

BM
boleh kowt??

MT
ok.

BIO
rasa cam ada soalan yg x pernah nampak je?

BI
ok.kowt?

CHEM
dah tahu dah markah objektif.teruk nya!!

PAI
ok.saya x baca pape pasal hadis..

SEJ
blank seblank blank nya..esp,essay!

AM
17 markah free2 kena buang.
yg salah x kira lagi.
first paper in my life,
that make me cry after the exam.
*ok.xde org nampak... ;)

PJ
if only i know how to draw...

PHY
oh!tidak!
xde formula..
i'm dead~

ALJABAR LINEAR
banyak nya soalan.
x cukup masa.
ok.saya agak blank.
last2 guna calculator. 

so,
that's how my exams went.
haha!
another exam is coming in less than a month.
i better get prepared!!
mentally, emotionally and physically..

urm,da~
sekian,terima kasih. :)

p/s : tahun ni memang tahun semua orang jadi
emotional
ke???

counter strike~

Assalamualaikum.
so, i was trying to play this game.


because i think shooting can't be that hard.
afterall,
everyone are busy playing tetris battle,
and i played until this rank,
and got bored,
because i started to lose...


another reason is,
i've stopped reading novel
so i need something fr me,
to release my stress.
i didn't choose dota bcause,
i already tried it last year,
and it's a FAILURE~


back to my story....
so, i asked some help from my friends.
they agreed to help me,
bt i end up playing,
without knowing how to shoot,
move,
change or buy the gun..

see?
that's why i hate to ask for people's help.
they say they will help u,
which gives u some hope..
bt in the end,
they don't...
they even avoiding u..


the main point is,
NEVER ask help from others!
haha!

seriously,
da~
sekian,terima kasih. ;)